June 24, 2010

Di manakah tahap kewangan anda?

Saya sering tertanya2 di manakah tahap kewangan saya sekarang? Adakah di tahap selamat atau tidak selamat. Rata2 apabila berjumpa dengan rakan2, kami sering discuss on this issues. End up, some of us thinks that something must be done to overcome the problems..but, ada juga yg cakap, asalkan cukup2 makan etc cukuplah.

Bagi saya, ini terpulang kepada kehendak individu masing2. Jika anda hendak berada di dlm zon selesa, sesuatu perlu dilakukan!.

Anyway, enjoy reading!..

Berikut adalah 4 tahap kewangan:


1.Kewangan Tidak Selamat

Keadaan di mana anda tidak mempunyai simpanan pun. Ini umpama sebagai kais pagi mkn pagi,kais petang makan petang. Sekiranya tempat anda bekerja terpaksa melepaskan anda esok,cukupkah simpanan yg anda ada utk menyara hidup anda dan keluarha selama sebulan? Sekiranya TIDAK,maka perlu bunyikan siren amaran bahwa TAHAP KEWANGAN ANDA TIDAK SELAMAT!!


2.Kewangan Selamat

Ini pilihan yg lebih baik. Cthnya,sekiranya anda berhenti kerja, anda mempunyai simpanan untuk menyara hidup anda & keluarga anda selama 6 bln!.


3.Bebas Kewangan/Mandiri Kewangan

Di tahap ini,anda bebas utk m'buat pilihan utk bekerja ataupun tidak! Anda mempunya simpanan ataupun aliran pendapatan secara automatik yg cukup utk menyara hidup anda sekeluarga sampai bila2!

Pada thp ini, anda tdk perlu lg b'kerja(atau menjlnkan perniagaan). Tip utk m'capai keadaan ini adlh secara fikirkan aliran pendptan berganda secara automatik. - 'di scoreA, ianya menekankan konsep DUPLIKASI'


4.Tahap Tersangat Kaya

Tahap ini di mana mereka ini mepunyai wang yg banyak sehingga tidak terbelanja wang yg dimiliki. Mereka memiliki p'niagaan besar yg dikendalikan oleh beribu-ribu pekerja. Sering kali wang yg dimiliki berlebihan & tdk terbelanja sehingga akhir hayat.

Dimanakah tahap kewangan anda dan ke manakah hala tuju matlamat kewangan anda?

Tepuk dada,tanya selera!

No comments: